Имунната система

Имуннта ситема, която е изградена от специални клетки, протеини, тъкани и органи, защитава организма срещу микроби и микроорганизми всеки ден. В повечето случаи, имунната система върши чудесна работа за запазване здравето на хората и предотвратявайки инфекции. Но понякога проблемите в имунната система могат да доведат до заболяване и инфекция.

Имунната система е защитата на организма срещу инфекциозни организми и други нашественици. Чрез поредица от стъпки, наречени имунен отговор, имунната ситема атакува организми и вещества, които нахлуват в системите на тялото и причиняват болести.

Имунната система е изградена от мрежа от клетки, тъкани и органи, които работят заедно, за да защитят тялото. Едни от най-важните клетки са белите кръвни клетки, наречени левкоцити, които са два основни вида и които се комбинират да търсят и унищожат болестотворните организми и вещества.

Левкоцитите се произвеждат на много места в тялото – в тимуса, далака и костния мозък. По тази причина те се наричат лимфоидни органи. Има още и лимфоидни тъкани в тялото, главно лимфни възли, които приютяват левкоцитите .

Левкоцитите циркулират през тялото между органите и възлите чрез лимфни съдове и кръвоносни съдове. По този начин имунната система работи по координиран начин да наблюдава и защитава тялото от микроби или вещества, които могат да причинят проблеми.

Двата основни вида левкоцити са:

  1. фагоцити – клетки, които поглъщат нахлуващите организми
  2. лимфоцити – клетки, които позволяват на организма да запомни и разпознае предишните нашественици и да помогнат на тялото да ги унищожи.

Количеството на неутрофилите се увеличава там, където има бактериална инфекция

Няколко различни клетки се отнасят до фагоцитите. Най-често срещаните са неутрофилите, които основно се борят с бактерията. Количеството на неутрофилите се увеличава там, където има бактериална инфекция. Други видове фагоцити имат своя собствена работа, за да се уверят, че тялото реагира правилно на специфичния нашественик.

Двата вида лимфоцити са B и Т- лимфоцитите. Те се намират в костния мозък и или стоят там, където узряват в B- лимфоцити, или напускат, за да отидат в тимуса, където узряват като Т- лимфоцити. B- лимфоцитите и Т- лимфоцитите имат различна функция. B- лимфоцитите са като военната разузнавателна система на организма,  търсят техните мишени и изпращат защити за заключване срещу тях. Т- лимфоцитите са като войниците, унищожават нешествениците, които B- лимфоцитите са определили.

Когато се открият антигени, няколко вида клетки работят заедно, за да ги разпознаят и да им отговорят. Тези клетки пускат в движение B- лимфоцитите да произведат антитела (специални протеини), които се прикрепят към различни антигени. Веднъж произведени, тези антитела стоят в човешкото тяло, така че когато организма се сблъска с тези антигени отново, антителата вече са там, за да извършат тяхната работа. Имуннта ситема има свойството да запаметява и да усъвършенства борбата си срещу нашественици, както и да предотвратява тяхната дейност.

Така е и при имунизацията и как тя предотвратява някои болести. Имунизацията внася в тялото антиген по начин, който не позволява на човек да се разболее, но позволява на тялото да произвежда антитела, които после ще предпазят човек от бъдещи атаки от микроби или вещества, които причиняват конкретна болест.

Въпреки, че антителата могат да разпознаят антигена и да се заключат върху него, те не са в състояние да го унищожат без помощ. Това е работата на Т- лимфоцитите, които са част от системата, която унищожава антигените, които са маркирани като антитела или клетки(инфектирани или променени по някакъв начин). Т лимфоцитите също помагат да сигнализират други клетки (фагоцитите) да си свършат работата.

Антителата също могат да неутрализират токсините, произведени от различни организми. Антителата могат да активират група протеини, наречени “комплементи” , които също са част от имунната система. Комплементите асистират в процеса на унищожаване на бактериални, вирусни и инфектирани клетки.

Всички тези специализирани клетки и части на имунната система са протекция на тялото от болести. Тази протекция се нарича имунитет!