imagesXT1GO435

Бермудският триъгълник е митично сечение в Атлантическия океан , оградено от Маями, Бермудите и Пуерто Рико, където десетки кораби и самолети изчезват. Неизяснени обстоятелства заобикалят тези инциденти, включително и едно от тях, в което пилотите на ескадрила на американските военноморски бомбандировачи изгубили ориентация, докато прелитали над района. Тези самолети не били открити никога. Други кораби и самолети също изчезнали без да изпратят бедствено съобщение, въпреки че времето било хубаво. Но въпреки че безбройните чудновати теории били свързани с Бермудския тръгълник, никоя от тях не доказва, че мистериозното изчезване се случва по-често там, отколкото в други райони на океана. В действителност, хората пътуват в района всеки ден без инцидент.
Легендата за Бермудския триъгълник
Районът известен като Бермудския триъгълник или Дяволския триъгълник обхваща около 500 000 квадратни мили от океана до югоизточния край на Флорида. Когато Христофор Колумб плавал през района при първото си пътуване до „Новия Свят“, той съобщил, че една нощ огромен огнен пламък се разбил в морето и странна светлина се появила в далечината няколко седмици по-късно. Той написал също и за променливите отчитания на компаса.
Знаеше ли?
След като спечелил световно известна слава като първият човек плавал сам около света, Джошуа Слоукъм изчезва през 1909 г. по време на плаване от Мартас Винярд до Южна Америка. Въпреки че не е ясно какво се е случило, източници свързват по-късно смъртта му с Бермудския триъгълник.
Пиесата на Уилям Шекспир – „Бурята“, която някои учени смятат, че се базира на истинско корабокрушение на Бермудите, повишило вниманието към мистериозния район. Независимо от това, до 20-ти век докладите свързани с необяснимите изчезвания не улавяли вниманието на обществото. Едва през 1918 г. общественото внимание се засилило, когато американският търговски кораб „Циклоп“, 542-метров товарен кораб с над 300 мъже и 10 000 тона манганова руда на борда, потънал някъде между Барбадос и залива Чесапийк. Командването на „Циклоп“ не изпратило SOS сигнал, преди да изчезне, въпреки че било обучено да направи това, а след обстойно претърсване не били намерени останки. „Само Бог и морето знаят какво се е случило с големия кораб“ – по-късно казал президентът Уилсън. През 1941 г. още два кораба „Циклоп“ изчезнали по подобен начин без никаква следа, плавайки по същия маршрут.
imagesYUFQW346
Корабът Мария Селесте
Мария Селесте или Мари Селест (от френски), е търговски платноходен кораб от 19-ти век. През 1872 г. е открит в Атлантическия океан без хора на борда. На кораба е имало опитни моряци и е бил напълно годен за мореплаване. Имало е и запаси от храна за повече от половин година, но всичко било недокоснато. Принадлежностите на екипажа също били непокътнати, а от екипажа нямало и следа. Теориите за обяснение на инцидента се свързват с „Бермудския триъгълник“.