Смехът е отличен начин да намалите стреса във вашия живот и може да ви помогне да се справите с него и да оцелеете при този забързан начин на живот.

Смехът осигурява пълна тренировка на вашите мускули, отделя се голямо количество ендорфин. Тъй като нашите тела не могат да различат истинския от фалшивия смях, всичко, което ни кара да се смеем има позитивен ефект върху нас. Така, че не е нужно да сте щастлив или да имате чувство за хумор, за да имате полза от смеха.

Смехотерапията има за цел да накара хората да се смеят в групови и индивидуални сесии и помага да се намали стресът, както и да направи вас и вашите работодатели по-щастливи и по-сплотени и да подобри вашите вътрешни умения.

laugh1

Смехотерапевтът Кейт Адамс обяснява основата на терапеята на смеха:

„ Аз съм член на „Великобританската мрежа за смях“. Ние сме група от професионалисти, чиято основна идея е да донесем повече щастие и смях в живота на хората чрез смехотерапия.“

Много известни личности са допринесли за развитието на модерната смехотерапия. Ето някои от тях:

Норман Казънс – прочут политически писател

През 1979 г. Казънс публикувал книгата „Анатомия на болестта“, в която той описал тежката болест, с която се заразил през 1964 г. и откритието, че хуморът и другите позитивни емоции помагат в борбата с болестта. Той открил, че 10 -минутният смях му осигурил два часа спокоен сън без болки. Неговата история смаяла научната общност и подтикнала към редица изследвания в тази област.

Д-р. Уилям Фрай – психиатър в Университета в Станфорд, Калифорния

Д-р. Фрай започнал да изследва физиологичния ефект на смеха в края на 60-те години и се смята за баща на „гелотологията“-науката за смеха. Той успял да докаже, че смехът осигурява добро физическо здраве и може да намали шансовете за възникване на респираторни инфекции. Той показал, че смехът кара тялото ни да произвежда ендорфин (натурално болкоуспокояващо).

Д-р. Анет Гудхарт

Гудхарт е психотерапевт и създател на смехотерапията, а също и треньор по смехотерапия. От 36 години тя иползвала смеха, за да лекува пациенти болни от рак, СПИН, депресия и други болести. Гудхарт преподавала този терапевтичен метод в университети, училища, организации и на всякакви публични събития, донасяйки радост навсякъде по света.

Йога на смеха (Хася Йога)

images1

Хася Йога е уникална практика, която съчетава безусловен сърдечен смях с йога дишане. Всяка една сесия включва четири неща: пляскане с ръце, дишане и разтягане, детски игри и упражнения за смях. След всяка сесия настъпва чувство на радост и релаксация, която може да продължи с дни.

Дайте смях на тялото си и умът скоро ще го последва!!!