download1

Мария Кюри

 

Мария Кюри е известен полски физик и химик, който открива двата нови химични елемента – радий и полоний. Тя извършва първото изследване върху лечението на тумори с радиация и е основател на Институтите Кюри, които са важни медицински изследователски центрове.

Тя е единствената жена, която някога е печелела Нобелови награди както в областта на физиката, така и на химията.

 

Ранни години

Мария Саломея Склодовска е родена във Варшава, Полша, на 7 ноември 1867г. По това време Варшава се намирала в границите на Руската империя.
200-marie-curie
Мария Склодовска е известна като Мария Кюри – нейното име след брака с мъжа и Пиер Кюри.

Родителите на Мария, Бронислава и Владимир, били учители и насърчавали интереса и към науката.

Когато Мария е 10-годишна, майка и умира и тя започва да посещава училище-интернат. След това се мести в гимназия – селективно училище за деца, които били със силно университетсско образование. На 15-годишна възраст Мария завършва гимназия със златен медал като топ студент с горящ интерес към науката.
marie-curie-16
Две са пречките, които стоят пред пътя на Мария

  • Баща и има твърде малко пари, за да подкрепи амбицията и да отиде в университет.
  • Висшето образование не е позволено за момичетата в Полша

Сестрата на Мария, която се казвала Брония, имала абсолютно същите проблеми

 

Две полски момичета във Франция

За да преодолее препятствията, с които се сблъсква, Мария започва да работи като учител и детска гувернантка, за да подкрепи Брония финансово. Това позволило на Брония да замине за Франция и да учи медицина в Париж.

И така, през следващите няколко години от живота си, Мария работи, за да спести пари за нея и Брония. Вечерите, след работа, тя четяла учебници по химия, физика и математика. Тя също присъствала на лекции и практически упражнения в нелегален свободен „университет“, където поляците изучавали полската култура и практическа наука, които били забранявани от руската царска власт.

През ноември 1891г., на възраст 24 години, Мария заминава при Брония в Париж. Там тя учи химия, математика и физика в Сорбоната, най престижният университет в Париж. Учебният курс се провеждал на френски език, който Мария трябвало да научи много бързо.
ORIGINAL-marie_curie-1
Отначало Мария живее заедно с Брония и съпруга и в един апартамент, който бил на един час път от университета и затова по-късно наема стаичка в Латинския квартал, по-близо до Сорбоната.

Топ студент отново

През лятото на 1893г. 26-годишната Мария завършва като топ студент с магистърска степен по физика. По-късно е наградена с финансова помощ, за да проучи как съставът на стоманата въздейства върху нейните магнитни свойства. Идеята била да се намери начин за създаване на по-силни магнити.

Нейната жажда за знание е причината да продължи образованието си и през 1894г. завършва магистърска степен по химия.

 

Носталгия

Доста дълъг период от време Мария изпитва носталгия и искрено желае да се върне в Полша. След като работила върху стоманените магнити в продължение на една година, Мария отишла на почивка в Полша, като се надявала там да си намери работа. Но открила, че там няма подходяща работа за нея.

 

Връщане в Париж и Пиер

Мария решава да се върне в Париж и да запише професор-докторска степен по физика. През 1895г. тя се омъжва за Пиер Кюри. На 36-годишна възраст той завършва докторската си степен по физика и става професор. Пиер се превръща във високоуважаван учен и изобретател, който още на 21-годишна възраст открива пиезоелектричеството заедно с брат си Жак. Той е експерт по магнетизъм. Пиер открива ефекта, наречен – „точка на Кюри“, където промяната на температурата има огромен ефект върху магнитните свойства.
0,,1432330_4,00
Откритието на полоний и радий

През 1898г. Мария и Пиер обявяват откритието на два нови химични елемента, които ще заемат място в периодичната таблица на Дмитрий Менделеев.

Първият елемент, който откриват е полоний, наречен в чест на родината на Мария – Полша. Те откриват, че полония е 300 пъти по-радиоактивен от урана. Вторият е радий – кръстен на латинската дума за лъч. Радият е няколко милиона пъти по-радиоактивен от урана. Те също така откриват, че съединенията на радий светят.

Явлението, което наблюдавали Пиер и Мария, те нарекли – радиоактивност.

Трагедия и напредък

През 1903г. Мария и Пиер са наградени с Нобелова награда по физика. С парите, които получават от нея, животът им става по-лесен и те за първи път могат да си позволят лабораторен асистент. Пиер поема председателския стол по физика в Сорбоната. Ръководството на университета също се съгласява да предостави нова, добре оборудвана лаборатория за двойката.
marie-curie-pierre-curie-lab
Но за нещастие, през 1906г. Пиер е ударен от файтон на улицата и загива.

Въпреки объркаността от загубата на мъжа си, Мария приема предложението на ръководството на Сорбоната да замени мъжа си на поста и така се превръща в първата жена-професор в университет в Париж.

През 1911г. Мария е наградена с Нобелова награда по химия
marie-curie-solvay-conference

Радий Института

Мария Кюри узнала, че лъчите идващи от радиоактивните елементи биха могли да бъдат използвани за лечение на тумори. В по-късните си години най-скъпото желания на Мария Кюри е да изследва употребата на радиоактивността за медицинско приложение. За да направи това, тя основава „Радий Института“.
iradowy_1
Мария Кюри умира на 66-годишна възраст на 4 юли 1934г. от апластична анемия, болест на костния мозък. Много вероятно е радиоактивността, на която е била изложена, да е причина за болестта и.
download11