download11111

Енигма е шифровъчна машина, изобретена от германците, чрез която британците разбили и дешифрирали немския сигнален трафик по време на Втората световна война. Твърди се, че в резултат на информацията, събрана чрез това устройство, продължителността на войната била съкратена с две години.
Артур Шербиус, германски инженер, разработил машината „Енигма“, която била използвана първоначално за транскрибиране на кодирана информация за създаване на сигурна междутърговска комуникация. През 1923г. той създава „Шифрови машини“( Chiffriemaschinen Aktitiengesellschaft), корпорация в Берлин, която произвежда неговия продукт. В края на 20-ти век военните институции проявяват широк интерес към машината и не след дълго германският флот започва да произвежда своя собствена версия на тази машина , последван от армията през 1928 г. и военновъздушните сили през 1933г.
Машината Енигма позволява на оператора да напише съобщение , после да го разбърка, използвайки от три до пет зъбни колела или ротори, които показват различни букви от азбуката. Приемчикът се нуждаел да знае точните настройки на тези ротори, за да възстанови кодирания текст. През годините основната машина станала по-сложна като германски кодови експерти добавили свещи с електронни схеми.
images22222
Британците и техните съюзници първи открили проблемите, породени от тази машина през 1931г., когато Ханс Тило Смит, германски шпионин, позволил на френските шпиони да фотографират откраднатите оперативни наръчници на машината. Първоначално, нито френските, нито британските криптоанализатори могли да постигнат напредък в разбиването на Енигма шифъра. Едва след като предали информацията на полското Шифрово бюро, такъв прогрес настъпил. Подпомогнати от своите връзки с германската инженерна индустрия, поляците успели да реконструират машина Енигма, която да чете съобщенията на германците между 1933-1938г.
С настъпването на немската инвазия през 1939г. поляците споделили своите с Великобритания и Франция своите дешифровъчни методи и им предоставя реконструкции на машината.
images111111
Блечли Парк – британски център за криптоанализ в Бъкингамшир се превърнал в център на усилията на съюзниците за разгадаване военните действия на германците. Топ математици и специалисти участвали в разгадаване на шифъра.
Германците били убедени, че разгадаването на шифъра на Енигма е невъзможно и затова те използвали машината за всички видове комуникация – на бойното поле, в открито море, във въздуха и в рамките на техните тайни служби.
Но въпреки това, машината била разкодирана, но съюзниците използвали знанието за предстоящите военни действия на немците пестеливо, за да не разберат те, че Енигма е разшифрована.